« Verwacht: Nanouk Weijnen - All things living

Gepubliceerd op 27-09-2024

19 oktober t/m 30 november 2024

Wie ooit een schilderij van Nanouk Weijnen heeft gezien zal zich dat nog lang heugen. Ik herinner me mijn eerste kennismaking met haar werk (inmiddels ruim 10 jaar geleden) nog zeer levendig. Een spierwitte haas van wel 2 meter staarde me aan met glanzende ogen. Nieuwsgierig maar alert, spieren lichtjes aangespannen en klaar om in actie te komen. Ontzagwekkend vanwege de treffende blik in de ogen, de zachtheid van de vacht en het dramatische effect van het licht dat daarop viel, ieder haartje onderscheiden van het andere. En dan daarachter die donkere achtergrond met een bijzondere textuur waardoor het tóch een schilderij bleek en ik slechts een mens dat ervoor stond, compleet geïntimideerd door een geschilderde haas.

Altijd ben ik Nanouk blijven volgen maar deze zomer bezocht ik voor het eerst haar atelier. En weer gebeurde hetzelfde; bewondering, ontzag en het onvermijdelijke kippenvel. Iedere dierenliefhebber voelt zich per definitie aangetrokken tot haar werk maar er is iets wat de schilderijen en bronzen beelden van Nanouk onderscheidt van andere animaliers. Ze schildert geen karakters of archetypische dierportretten, ze weet echt de ziel van het dier bloot te leggen, levensecht, krachtig en volledig gelijkwaardig aan de mens.

Nanouk heeft een voorkeur voor zeldzame 'vergeten' (landbouw)huisdieren zoals de Engelse vechtkriel, Blaarkoppen, trekpaarden, krombek eenden en bijzondere konijnensoorten zoals de Belgische Haas waarvan ze zelf enkele exemplaren heeft. Onlangs is ze begonnen aan een serie plantportretten. Geen klassieke bloemstillevens maar èchte portretten waarin de levenslust, overlevingsdrang, doorzettingsvermogen en ijdelheid van ondergewaardeerde plantsoorten gezien wordt. Nanouk ziet de ziel in alles wat leeft.


Met veel plezier stellen we Nanouk en haar bezielde kunst aan u voor.

Akkerdistel-1727439008.jpg
Haas-1727449515.jpg